DIENSTEN
.Troubleshooting is de kunst van het analyseren en (indien mogelijk) het oplossen van wat gebruikers zien als een probleem.
Probleemoplossend denken en handelen
Probleemoplossend denken en handelen is het vermogen om een probleem te (h)erkennen en tot een plan te komen om het probleem op te lossen. Meer specifiek gaat het daarbij om:
- problemen signaleren, analyseren en definiëren;
- strategieën kennen en hanteren om met onbekende problemen om te gaan;
- oplossingsstrategieën genereren, analyseren en selecteren;
- patronen en modellen creëren en beargumenteerde beslissingen nemen.
Daarbij is het proces dat leidt tot het oplossen van het probleem belangrijker dan het vinden van de oplossing zelf, moet het probleem gedefinieerd zijn in een specifieke context en moet er gebruik worden gemaakt van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden om tot een oplossing te komen.
Klik hieronder op het (filmpje)
Wat is het echte probleem
Het is verleidelijk om bij problemen direct over mogelijke oplossingen na te denken. Maar denk altijd eerst goed na over het probleem op zich. Wat is er echt aan de hand? Pas als je dat weet, kun je nadenken over een oplossing. Vervolgens is het verleidelijk de oplossing te kiezen die het meest voor de hand ligt. Toch moet je ook dan verder kijken dan je neus lang is.
Je zult merken dat er vaak iets anders ter discussie staat, dan wat het op het eerste gezicht leek. Een herverdeling van het budget blijkt een kwestie van tegenvallende resultaten te zijn. Waarom vallen de resultaten tegen? Omdat klanten ontevreden zijn over het product dat je levert. Daar moet iets aan gebeuren; de kwaliteit van het product moet omhoog. En daar moet je besluit mee te maken hebben. Dus zoek uit wat het echte probleem is en zorg ervoor dat je daarover een besluit neemt.
ONBEWUST NADENKEN
"Snelle beslissingen, intuïtie en onbewust nadenken is iets (...) anders dan beslissingen die je in een 'split second' neemt. Het onbewuste heeft welk degelijk tijd nodig om informatie te verwerken
Ons bewuste denkvermogen heeft volgens de huidige inzichten een zeer beperkte capaciteit. Het bewuste kan sterk focussen, maar als er veel informatie is of als er sprake is van tijdsdruk, raakt het snel overvoerd.
Het onbewuste daarentegen kan heel veel aan. Het pikt de hele dag door dingen op waarvan we ons pas later bewust worden, het kan complexe vaardigheden zoals autorijden of blind typen op de automatische piloot leren uit te voeren. En het kan grote hoeveelheden informatie verwerken en integreren.
Die informatie wordt in korte tijd 'netjes gemaakt': gecategoriseerd en op zijn waarde beoordeeld. Het onbewuste schept helderheid. En dat kan het weliswaar heel snel, maar het weet niet onmiddellijk het goede antwoord - zelfs 'intuïtie', als je het zo wilt noemen, heeft even tijd nodig."
PARETO-ANALYSE
Een Pareto-analyse gaat ervan uit dat 80% van de problemen wordt veroorzaakt door maar 20% van de situatie. Aan jou de opdracht om die 20% te definiëren en daarmee aan de slag te gaan. Dit is vooral van belang in heel complexe situaties. Als het lijkt alsof alle opties die je hebt tegelijk in gang gezet moeten worden. Of als je meerdere problemen tegelijk tegenkomt, en het lijkt alsof je die allemaal meteen moet aanpakken.